1 Aralık 2009 Salı

# TAS PLAKLAR ...



















İki tarafinda da ses sinyalleri kaydedilmiş en ilkel plak türüdür. 1890'larda ortaya çıktı. Aslında 78,26 devir'de okunabilen plak türüdür. Üretimi neredeyse 1940'lı yıllara kadar devam etse de, çok kırılgan olması nedeni ile kullanımı dikkat isteyen bir plak türüdür. Üretiminde kullanılan ebonit maddesinin yapısından dolayı Türkiye'de bu isimle anılmaktadır. Özellikle gramofon ve motoru 78,26 devri destekleyen pikaplar ile okunabilir.























Günümüzde müzik ve teknoloji öyle içiçe oldu ki, artık elimizde taşıdığımız küçük mp3-4 ya da ipodlarımızla binlerce şarkıyı dinleyebilmekteyiz. Ya anne ve babalarımız? Onlar, döneminin cd'leri olan taş plaklardan sevdikleri sanatçıların 1-2 parçasını dinleyebilmekteydiler.
Üretimlerinde ebonit maddesi kullanıldığı için halk arasında "taş plak" olarak anılırlardı. Odeon, Columbia, tanınmış şirketlerin adıydı. Taş plakların, her iki tarafında da kayıt olurdu. Aslında devrileri 78 değil, tam olarak 78, 26 idi. Özellikle gramofonlarla dinlenebiliyorlardı. Çok kırılgan oldukları için, özen ile kullanılmaları gerekiyordu. 1940'lara doğru üretimleri durduruldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder