19 Mart 2016 Cumartesi

# MISSS GIBI ESKI PARFUM SISELERI :)



Çok eski antik dönemlerde, kokulu bitkiler yakılarak ve ezilerek kokuları dinsel törenlerde kullanılırdı. Bu kokuların havada mesaj taşıdığına inanılırdı. Mısırda yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bazı şişeler açıldığında, halen çok güzel koktukları da bilinen bir gerçektir. Bu bize, yüzyıllar önce insanların bitki yağlarını çıkararak güzel kokular yaptığını göstermektedir.
Avrupa’da Rönesans’a kadar koku üretimi durmuştur. Esans yağlarının kullanımı ve baharatların koku üretimine katılması da bu yıllara rastlamaktadır. İlk parfüm üretenler, meyve kokularını, gül ve farklı çiçek yapraklarını hayvansal sabitleyiciler ile kullanmayı öğrenmişlerdir. İçine alkol katılan ilk parfüm, 1370 yılında Macar kraliçesi için yapılmıştır. 1533 yılında İtalyan Catherina, Fransız kral 2. Henry ile evlenmek için ülkesinden Fransa’ya gelince, parfüm kullanımı artmıştır. Çünkü yeni kraliçe, parfüm imal ettiren ve bu konuyu çok iyi bilen bir insandı. O dönemde, kanalizasyon ve tuvalet alışkanlığı olmayan Fransa’da, parfümlü eldivenler yapılıyordu. Böylece kötü kokudan kurtulmak için, bu eldivenler ile soylular burunlarını tıkarlardı. Zamanla, kraliçenin de desteğini alan bu üreticiler parfüm üretmeye başlamıştır. Daha sonraları, Fransa kralı 14. Louis parfüm kralı olarak anılmaya başlamıştır. Öyle ki, yanında olan kişilerin bile her gün farklı parfüm kokmasını isteyen kral için çok özel parfümler yapılmaktaydı.


Bu gün kullandığımız modern parfümler ise, 1806’da Jean Maria Farina tarafından Cologna pazarlanması ile başlanmıştır. Cologna yani kolonya Alman kaynaklı alkol, su, portakal, limon ve bergamut ile oluşan bir koku idi. Bu alkol içeren koku, çok hoş bir limon kokusu ve hızlı uçması nedeni ile kuruyordu. Böylece günümüzün parfümleri üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizde Osmanlı imparatorluğu zamanında, Topkapı sarayının bahçesinde bir gül bahçesi kurulmuş ve gül yapraklarından, misk ve amber ile parfümler yaratılmıştır. Bu konuda, sarayda çalışan bir parfümcü grubu olduğu bilinmektedir. İran’dan ve Suriye gibi ülkelerden gelen özel baharatlar ve yağlar ile yapılan, özel kremler ve parfümler sıklıkla kullanılmaktaydı.
                                                                   www.mailce.com dan alintidir.


Parfüm latince ‘perfumum’ kelimesinden türemiş olup kokulu duman anlamına gelmektedir. Parfümün tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır; M.Ö. 5000 yıllarında Mısırlılar güneş tanrıları Ra için kokulu otlar yakarlar (bugun ki bildiğimiz ismiyle tütsü), ölülerini kokulu yağlarla mumyalarlar ve mezarlarına kokulu kremler ve içlerinde ölünün yakınlarının akıttığı gözyaşlarının olduğu gözyaşı şişeleri ve parfüm şişeleri koyarlardı. Mısır firavunu Tutankhamon’un mezarından içlerinde kokulu kremlerin olduğu vazolar, gözyaşı şişeleri ve parfüm şişeleri çıkarılmıştır. Mısırlılar günlük hayatlarında da kokulu yağlar ve pomatlar kullanırlardı. Bilinen ilk parfüm üretici ise M.Ö. 2. yüzyılda Mezopotamya’da yaşamış olan kadın kimyacı Tapputi’dir


Çağdaş niteliklere sahip ilk parfüm ise 14. yüzyılda 1370 yılında güzelliğiyle ün salmış Macar kraliçesi Elizabeth adına atfedilmiştir ve biberiye yağı, lavanta yağı ve alkol karışımından elde edilen bu karışıma ‘Macar suyu’ ismi verilmiştir.

16. yüzyılda cam sanatının ilerlemesiyle birlikte parfümün gelişim süreci de hızlanmış ve özellikle Fransa parfümün ana vatanı kabul edilmiştir. O yıllarda parfümün vücuda sürülmesinin hastalıklara sebep olabileceği düşünülmüş bu nedenle de pis kokuları maskelemek adına parfüm; eldiven, mendil, şapka ve kıyafetlere sürülmüştür.


17. ve 18. yüzyıllar da ise parfüm endüstrisi gelişim sürecine girmiş ve Fransa’nın güneydoğu bölümünde yer alan Grasse kasabası parfümün baş şehri kabul edilmiştir.

20. yüzyılda ise parfüm şişeleri muhteşem görüntüleriyle birer sanat eseri haline gelmiş, parfüm artık eskisi gibi sadece pis kokuları maskelemek adına değil, kişilikleri öne çıkartmak amaçlı çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.



Büyük gelişim göstermiş olan parfümün tarihine paralel olarak parfüm şişeleri de günümüze kadar uzun bir süreçten geçmiştir.

İlk parfüm şişeleri eski Mısır’da M.Ö. 5000 ‘li yıllarda kullanılmış ve bu şişeler yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Mısırlılar parfümlerini kilden ve tahtadan yaptıkları şişelere koyarlarken, Filistinliler renkli camlardan yaptıkları şişeleri kullanmışlar, eski Yunan’da ise hayvan figürlü el boyama vazolar bu amaçla kullanılmıştır. Romalılar ise değerli taşları oyarak içlerine parfümlerini doldurmuşlardı. İlerleyen çağlarda ise Avrupa’da parfümlerin saklanması için porselen, altın, gümüş, yarı değerli taşlar ve cam kullanılmıştır. Yine Avrupa’da birçok parfüm şişesi meşhur sanatçılar tarafından dizayn edilmiş ve parfümler satın alınırken sıradan şişeler içerisine koydurulurken, kullanmak için evlere getirilen parfümler değerli şişeler içerisine aktarılmışlardır.

1800’lü yılların sonlarına doğru parfüm şişelerinin dizaynları dramatik bir şekilde değişim göstermiş pirinç kapaklı kristal şişeler kendini göstermiştir.

1910 yılında ilk defa çiçek şeklinde parfüm şişeleri yapılmış, değişik formlarda parfüm şişeleri üretilmeye başlanmıştır. Coty o yıllarda Lalique ismini verdiği parfümünü çok değişik bir şişeyle piyasaya sürmüştür.


1920’li yıllarda Amerika’da parfüm endüstrisinde büyük bir gelişim gözlenmiş, yüksek kalite kristale sahip Baccarat parfüm şişeleri takdim edilmiştir. Bohemya ve Çekoslovakya özellikle kristalleri ile, Bavyera, Japonya ve İngiltere porselenleri ile, Avusturya iğne oyası goblen minyatür cam parfüm şişeleri ile, Almanya mantar tıpalı değişik figürlü porselen parfüm şişeleri ile 1900’lü yılların başlarına damgalarını vurmuşlardır II. Dünya Savaşı sırasında duraklamaya giren şişe üretimi savaş sonrasında Christian Dior ve Nina Ricci gibi markaların lüks üretimleriyle hızını arttırmıştır.



1950’li yıllarda Salvador Dali kendi dizaynı olan Marquay parfümlerini yaratmıştır. Lancome da 1950 yılında Magie isimli parfümünü Baccarat kristal bir yıldız şeklinde şişe içine koymuştur. Günümüzde de hala Lalique ve Baccarat parfüm şişeleri dünyada en iyi parfüm şişesi dizaynına sahip şişeler olarak bilinmektedirler.
                                                          www.hthayat.com sitesinden alintidir

# PARFUME FILMI


Perfume - The Story of a Murderer Fan-Made Trailer (HD)







# KITAP SEKLINDE PARFUMLER



2 yorum: